fbpx
Öngösterim Görseli

THY İngilizce Sınavı “DynEd” Nedir? Nasıl Yüksek Puan Alınır?

THY İngilizce Sınavı “DynEd”

Ülkemizin en büyük global firmalarından biri olan Türk Hava Yolları giderek artan hizmet ağı ile büyük istihdam olanakları sunmaya devam ediyor. En çok iş başvurusu alan kadrolar içinde başı çeken “Kabin Memuru” alımlarında Genel Yetenek Sınavı, envanter testi ve mülakatın dışında DynEd sınavı olarak bilinen bir İngilizce Seviye Tespit yazılımı kullanılıyor ve adayların İngilizce hakimiyetleri bu şekilde ölçülüyor.

DynEd Sınavının İsmi Nereden Geliyor?

İşin kaynağına bir göz atacak olursak genelde sınavın adı olarak anılan “DynEd” Silikon Vadisi merkezli, İngilizce öğretimi teknoloji ve yöntemleri konusunda uzmanlaşmış bir şirket. Dünya çapında birçok eğitim kurumu DynEd  tarafından üretilmiş kaynak ve sistemler ile İngilizce öğretiyor. İçinde İngilizce konuşma şartı bulunan bir çok iş fırsatı sunan özel sektör firmaları da işe alım süreçlerinde “DynEd” firmasının seviye tespit sınavına (DynEd Placement Test) güveniyor. Binlerce kabin memuru istihdam eden ve birçok merkeze uçan büyük bir havayolu şirketi olan Türk Hava Yolları da bir süredir bu sistemi kullanarak adaylarının İngilizce bilgisini ölçüyor.

DynEd Sınavı Nedir, Kaç Kısımdan Oluşur?

DynEd Placement Test bilgisayar yazılımı üzerinden uygulanan, genel dil yetkinliğinizi ölçmek amaçlı hazırlanmış bir sınav ve verdiğiniz cevaplara göre size yeni sorular soran bir sisteme dayanıyor. Sınav Part 1 ve Part 2 olarak iki bölümden oluşuyor ve üst üste belli bir sayıda yanlış yaparsanız Part 2’ye geçemeden sonlanıyor. Verdiğiniz cevapların üst üste doğru olması durumunda sistem sizi zorlayabileceği farklı alanlardan da sorular sorabiliyor. Çoğu aday sınavın hazırlık sınıfı okumuş, belli bir seviyede genel İngilizce eğitimi almış, kısa süre de olsa yurtdışında kalmış kişiler tarafından kolaylıkla yapılabilir olduğunu iddia etse de, her işe alım döneminde çok fazla kişinin Part 2’yi göremediği ve bu nedenle mülakata çağrılmadığı da biliniyor. Bu yüzden, işini sağlama almak isteyenlerin İngilizce temel bilgilerini gözden geçirmeleri ve DynEd sınavını biraz araştırmaları tavsiye ediliyor.

DynEd Sınavında Ne Tür Sorular Bulunur?

Türk Hava Yolları tarafından uygulanan DynEd sınavında genellikle ilk sorularda dil bilgisi ve kelime bazlı çoktan seçmeli boşluk doldurmaya dayalı sorular bulunuyor. Beginner kısmında dil bilgisi kısmında sorgulanan cümlelere şunları örnek verebiliriz:

-Where does she come from?
-He is from China.
-He likes his job.

Bu tip temel cümleleri dil bilgisi olarak doğru kurabildiğinizi gören sistem, size dinleme içerikli veya cümleleri oluşturan kelimeleri doğru sıraya koymaya dayalı sorular da sormaya başlayabiliyor. Dinlediğiniz bir ifadeyi şıklar içerisinde seçmeniz, veya karma şekilde verilmiş 4-5 kelimeden anlamlı bir cümle kurmanız da istenebiliyor.

Daha ileri sorularda size 4-5 cümlelik bir paragrafı okuyup, bu dinlediklerinizden vardığınız bir sonucu şıklar içinden seçmenizi de isteyebilmesi mümkün. Sınavın mantığı da tam olarak buna dayanıyor. Nereye kadar gidebileceğinizi görmek üzerine kendini kurgulamış ve cevaplarınıza göre yeni soruları size hata yaptırmak için karşınıza çıkarıyor.

DynEd Sınavı Part 2 Bölümünün Farkı Nedir?

Part 2 bölümü de benzer içerikler ile açılıyor fakat cümlelerde yer alan kelimeler zorlaşıyor, cümleler de biraz daha uzuyor. Biraz daha zor sorular içerisinde ekranda gördüğünüz grafiklerden birini dinlediğiniz cümlelere göre seçme, veya dinlediğiniz bir matematiksel işlemin sonucunu ekranda görülen sayılar içinden seçme gibi soru türleri de olabiliyor. Önünüze çıkardığı farklı soru türlerinde de başarılı olursanız, sınav sizin “Advanced or Higher” durumda olduğunuza karar veriyor ve sona eriyor.

Türk Hava Yolları şirketine başvuran birçok aday Part 1 kısmında ilk sorularda üst üste yanlışlar yaptığı için mülakata davet edilmiyor, fakat iddialara göre Part 1’de kalsa bile mülakata çağrılan, fakat o aşamada başarısız olarak işe alım sürecine devam edemeyenler de var.

DynEd Sınavına Hazırlık İçin Yapılması Gerekenler?

Peki, DynEd sınavına nasıl hazırlanabilirsiniz? Öncelikle temel dil bilgisi konularına çok iyi hakim olmak gerekiyor. Bu konuları da şu başlıklar altında verebiliriz:

Başlangıç düzeyi için:

-Tanışma cümleleri
-Temel diyalog cümleleri
-Be fiili temel çekimleri
-Özne/nesne zamirleri
-Basit fiillerle Present Simple/Present Continuous fiil çekimi
-Wh Question Words
-1-100 arası sayılar
-Çevremizdeki gündelik nesnelerin ve temel fiillerin bulunduğu kelime listeleri

Başlangıç üstü orta düzey için:
-Present Simple, Present Continuous, Past Simple, Future Simple Tenses
-Simple Modals (can-should-must-may)
-Özne/nesne zamirleri, iyelik sıfatı/iyelik zamirleri
-Intermediate düzey sıfat ve fiillerden oluşan kelime listeleri

DynEd Sınavı Dinleme Bölümü İçin Nasıl Çalışabilirim?

Dil bilgisi ve cümle düzeni için bu konuların üzerinden geçmek çok faydalı olacaktır ama dinleme becerisini geliştirmek için ana dili İngilizce olan biriyle temel cümleleri pratik ile geliştirmek şart. Çevrenizde böyle biri yok ise bu yönde bir özel ders almayı düşünebilir veya interneti doğru kullanarak doğru İngilizce aksanı ile konuşulan içeriklere erişmeye çalışabilirsiniz. İngilizce altyazılı içerikler hem dinleme hem kelime bilginizi aynı anda geliştirebilir, duyduklarınızı doğru anlayıp anlamadığınızı da kontrol etmenizi sağlar.

Türk Hava Yolları kabin memuru alımları için bekleyen herkese başarılar dileriz! DynEd sınavı hakkında artık siz de bilgi sahibi oldunuz, o zaman hemen çalışmaya başlayalım mı, ne dersiniz?