fbpx
Öngösterim Görseli

İngilizce Dil Bilgisi Nasıl Kolay Öğrenilir?

ingilizce dil bilgisi

ingilizce dil bilgisi

İngilizce öğrenmeye karar verdiniz fakat önce İngilizce dil bilgisi kuralını nasıl öğreneceğinizi düşünüp aldığınız karardan geri adım atmak üzeresiniz. Biz de bu yazıyı sizlerin motivasyonunu yükseltip, yürüdüğünüz bu yolda sizlere destek olmak amacıyla paylaşmak istedik. O halde İngilizce dil bilgisini öğrenirken işinize yarayabilecek ipuçları nelerdir haydi bir bakalım!

Dil bilgisi nedir?

Dil bilgisi bir dilin yapısını anlatan kurallar dizisidir. Bu kurallar elbette çok önemlidir ama emin olun ki bir dili konuşabilmek için tüm bu kuralları ezberlemenize ve bütün detaylarıyla hakim olmanıza gerek yoktur. Ana dili İngilizce olan çoğu kişi de tüm bu kurallara sadık kalarak konuşmazlar. Tıpkı Türkçemizde de olduğu gibi konuşurken bu kuralları düşünerek cümle kurmayız, ya da siz bir hata yaptığınızda karşı taraf ne dediğinizi anladığı sürece sizin yanlışınızı düzeltmez. Çünkü ortada bir sınav yoktur ve dil sadece kullandığınız iletişim aracıdır. Kendinizi yeteri kadar ifade edebilirseniz siz o dile hakimsiniz demektir.

Türkçe Dil Bilgisi

Şimdi kendi dilimizi bir düşünelim. Dünyaya gelişimizle duymaya başladığımız ana dilimizi nasıl öğrendik? Dil bilgisi kurallarına ihtiyaç duyduk mu? Dinledik, keşfettik, dinlediğimiz cümleleri anlamaya çalıştık değil mi? Uzun bir süre belki bir sene belki de üç sene konuşmadan sadece dinledik. Duyduğumuz o sesleri çıkarmaya da çalıştık. Siz hiç 3 yaşında konuşmayı öğrenmeye çalışan bir çocuğa eklerin, zamanların, cümlenin ögelerinin öğretildiğini gördünüz mü? Önce kelimeler, sonrasında devrik cümleler… Duyduklarını bir araya getirerek kurulan, ama bir derdi anlatmaya çalışan ifadeler…
Hepsi sadece tek bir şey içindi: Kendini ifade edebilmek! Cümle yapısı doğru mu diye düşünmeden sadece iletişim kurabilmek için çabaladık. Pekala konuşabildiğimizde de kendimizi ilkokul sıralarında özneyi, yüklemi öğrenirken bulduk.

Dil Bilgisini Nasıl Kolay Öğreneceğiz?

İkinci bir dil öğrenirken ne ana dilimizi öğrendiğimiz kadar geniş vaktimiz ne de o şartlarda bir ortamda olmak gibi bir şansımız var. Bizler Dilko olarak konuşma odaklı bir eğitimden yanayız. Elbette dil bilgisi de yabancı dilde eğitimin içinde, ama önceliğimiz kursiyerimizin dili kullanmasındaki akıcılığı sağlamaktan geçiyor.

Dil bilgisini öğrenmenizi kolaylaştıracak yöntemlerden birkaçını sizlerle paylaşmak isteriz: 

  1. Değerli kursiyerimiz veya kursiyer adayımız, ilk yapmanız gereken ders kaçırmamak olacak. Mümkün olduğunca derslere katılın. Katılamadığınız bir ders varsa bunun telafisini mutlaka yapın.
  2. Uzun cümleleri kalıplar halinde öğrenin ve kelime kelime çevirmektense kalıpların çevirilerini öğrenin. Aynı kalıbı farklı cümleler içinde kullanmaya çalışın. Her zaman kısadan uzuna, kolaydan zora doğru gidin.
    Örneğin:
    How long is this? – Bu ne kadar uzun?
    How long can you run? – Ne kadar koşabilirsin?
    How long can somebody hold his breath? – Bir insan nefesini ne kadar tutabilir?
    How long had she been waiting there when I finally saw her? – Onu nihayet gördüğümde ne kadardır orada bekliyordu?
  3. Aktivite sınıfları pratik yapmanız ve anlamadığınız ya da kaçırdığınız bir ders varsa sorabilmeniz için planlanmıştır. Anlamadığınızı hissettiğinizde bu imkanı kullanın.
  4. Her şeyi Türkçe dil bilgisi kurallarına uydurmaya çalışmayın. Öğrendiğiniz kalıp ve ifadelerin Türkçe anlamını öğrenin, fakat kafanızda onu Türkçe dil bilgisi kuralları ile eşleştirmeyin. Bazı şeylerin Türkçede bire bir karşılığı olmayabilir.
  5. Her gün yeni kelimeler öğrenin. Her zaman elinizin altında ya da akıllı telefon uygulamalarınız arasında bir sözlüğünüz olsun. Bilmediğiniz kelimelerin ne anlama geldiğine bakın, hep merak edin ve araştırın.
  6. Öğrendiğiniz dil bilgisi kuralları ile ilgili örnek cümleler çalışın. “Bu durumda şu olur” gibi kuralları ezberlemek yerine bir yargı belirten cümleleri ezberleyin.
    Örneğin:
    -should tavsiye anlatan bir modal yapısıdır kuralı yerine
    “You should stop smoking.” cümlesi daha akılda kalıcı olacaktır.
  7. Not alın. Öğretmeninizi dinleyin, aldığınız küçük notları gün içinde göz attıkça görebileceğiniz noktalara yerleştirin. Bu notları evinizde bir deftere temize çekin ve  tekrarlayın. Tekrar etmek çok önemli. Tekrar etmezseniz unutursunuz.
  8. Dizi ve film izlerken altyazılar hep İngilizce olsun. Seslendirenlerin aksanlarını anlamanızın zor olduğu sahneleri altyazılarla takip edin. Böylece hem yeni kelime öğrenecek hem de kelimenin nasıl telaffuz edildiğini duyacaksınız.
  9. İngilizce makaleler, gazeteler , ilginizi çekecek konularda İngilizce  blog yazıları okuyun.