fbpx
Öngösterim Görseli

Dünyaca Ünlü Kurum İsimlerinin Açıklamaları

DÜNYACA ÜNLÜ İNGİLİZCE KURUM İSİMLERİNİN AÇILIMLARI

 

İngilizce kelimelerin kısaltmalarından oluşan kurum isimleri spor, sağlık, siyaset, sanat gibi birçok alanda karşımıza çıkar. Bu yazımızda muhtemelen daha önce filmlerde, dizilerde çok kez duyduğunuz kısaltmalardan oluşan kurum isimlerinin açılımını ve anlamlarını paylaşacağız.

 

1.BBC – British Broadcasting Corporation

Britanya Yayın Kuruluşu ya da bildiğimiz adıyla BBC, Birleşik Krallık merkezli olarak Britanya Kraliyet Ailesi’ne bağlı olarka faaliyet gösteren uluslararası bir yayın kuruluşudur. BBC; televizyon, radyo ve çeşitli türlerde programlar üretir ve yayınlar. Bu programlar arasında haberler, diziler, belgeseller ve eğitim içerikleri bulunmaktadır. 1922 yılında kurulan BBC, küresel çapta en büyük ve en tanınmış yayıncılık kuruluşlarından biridir. 1972’ye kadar da radyo yayınları alanında tekel konumunu korumuştur. Merkezi Londra’da bulunur.

 

2. UNICEF – United Nations International Children’s Emergency Fund

UNICEF veya Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, dünya genelinde çocuklara insani ve gelişimsel yardım sağlamaktan sorumlu bir Birleşmiş Milletler kuruluşudur. UNICEF; 11 Aralık 1946’da BM Rehabilitasyon İdaresi tarafından İkinci Dünya Savaşı’ndan etkilenen çocuklara ve annelere acil yardım sağlamak için New York’ta oluşturulan Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Durum Fonu’nu takiben, savaş sonrası yardım çalışmalarını düzenlemek ve kurumsallaştırmak için kurulmuştur.

3. MIT – Massachusetts Institute of Technology

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge, Massachusetts’te bulunan özel bir araştırma üniversitesidir. Modern bilim, mühendislik, matematik ve teknolojinin gelişiminde 1861’deki kuruluşundan beri kilit bir rol oynamıştır. %4,1 gibi oldukça düşük bir kabul oranına sahiptir.

4. WHO – World Health Organization

Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletlerin uzantısı olan ve uluslararası toplum sağlığıyla ilgilenen bir örgüttür. Dünya Sağlık Örgütü’nün Anayasasında yer alan temel amacı “Tüm insanların mümkün olan en yüksek sağlık düzeyine ulaşmaları”, Örgüt bu amacı gerçekleştirmek üzere uluslararası sağlık çalışmalarının yönetimini ve devamlılığını sağlamaktadır.

5. UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization

 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü; eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacını güden bir Birleşmiş Milletler kurumudur.

Kurumun yasası 1945 yılı Kasım ayında Londra‘da 44 ülkenin temsilcilerinin katıldıkları bir toplantıda kabul edilmiştir. UNESCO’nun Filistin‘i üye olarak kabul etmesinden sonra Amerika Birleşik Devletleri kuruma yaptığı maddi desteği çekmiştir ve kurumun birçok organizasyonu aksamıştır.

 

6. FDA – Food and Drug Administration

 

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi, Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı; gıda, gıda takviyeleri, ilaç, biyolojik medikal ürünler, kan ürünleri, medikal araçlar, radyasyon yayan aletler, veteriner aletleri ve kozmetiklerden sorumlu bürodur. Kurum kendi içinde pek çok farklı alt bölüme ayrılmaktadır.

 

7. NBC – National Broadcasting Company

 

NBC (eski şirket adı “National Broadcasting Company”nin kısaltması) ya da Türkçe adıyla Ulusal Yayın Şirketi, 1926 yılında Amerika Radyolar Birliği (RCA) tarafından kurulmuştur. New York’ta Rockefeller Center’dan yayın yapan bir Amerikan kanalıdır.

 

8. NATO – North Atlantic Treaty Organization

 

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü, 4 Nisan 1949’da 12 ülke tarafından imzalanan Kuzey Atlantik Antlaşması‘na dayanarak kurulan ve farklı dönemlerde 19 ülkenin daha katıldığı uluslararası bir askerî ittifaktır. Örgüt üyeleri herhangi bir dış güçten gelebilecek saldırıya karşı ortak savunma yapmaktadır. NATO’nun merkezi, örgütün Kuzey Amerika ve Avrupa‘daki 31 üyesinden biri olan Belçika‘nın başkenti Brüksel‘de bulunmaktadır.

 

9. IRS – Internal Revenue Service

 

IRS yani Milli Gelirler Dairesi, Amerika Birleşik Devletleri’nde gelir idaresi alanında faaliyet gösteren devlet dairesidir. Bireylerin ve kuruluşların vergi düzenlemelerine uygunluğunu sağlayarak vergilerin toplanmasını ve vergi yasalarının uygulanmasını yönetir. Dizilerde vergi denetleme memurlarının IRS’ten geldiği sahneleri bolca görebiliriz.

 

Yazan: Ela Hacıoğlu