fbpx

Yurt Dışında Üniversite Okumak

YURT DIŞINDA ÜNİVERSİTE OKUMAK

Günümüzde birçok genç ülkesindeki üniversite imkanlarına ek olarak yurt dışında üniversite okuma fırsatlarına da göz atıyor ve her yıl yüzbinlerce uluslararası öğrenci yurt dışındaki okullardan kabul alıp orada öğrenim görmeye başlıyor. Peki yurtdışında üniversite okumak için neler yapmak gerekiyor?

 

Hangi Ülkede Hangi Bölümü Okumalıyım?
Yurtdışında üniversite okumak denince ulaşım ve imkanlar bakımından ülkemizde ilk akla gelen yer Avrupa ülkeleri oluyor. Elbette Amerika, Kanada ve son zamanlarda giderek artan başvurular ile Güney Kore, Japonya gibi Asya ülkelerinden kabul almak da mümkün olsa da Türkiye’den öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkeler Almanya, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Belçika gibi hem Türk nüfusun yoğun olduğu hem de seyahat imkanlarının kolay olduğu ülkeler oluyor.

Bir uluslararası öğrenci adayı için en önemli şey önce gitmek istediği ülkeyi bulmak ve sonra o ülkede okumak istediği bölümlerin hangi üniversitelerde olduğunu ve bunların hangilerinin uluslararası öğrenci başvurularına açık olduğunu tespit etmek oluyor. Sayısal, Eşit Ağırlık gibi bölüm farkları yurt dışındaki yükseköğrenim sisteminde bulunmadığı için seçeceğiniz bölüm konusunda da bu şekilde kendinizi sınırlandırmak zorunda değilsiniz. Örneğin Almanya’da okumak istiyorsunuz ve en çok istediğiniz bölüm Psikoloji. Bunun için öncelikle Almanya’da hangi üniversitelerde Psikoloji Lisans bölümü var bunu tespit etmelisiniz. Daha sonra bu üniversitelerin internet sitelerinde “International Students” yani uluslararası öğrenci bölümünü bulup buradaki bilgiler ile okulun yurt dışından öğrenci kabul edip etmediğini, ediyorsa koşulların ne olduğunu öğrenmelisiniz. Eğer istediğiniz bölüm 10 farklı şehirdeki okullarda mevcutsa yine detaylı bir internet araştırması ile bu şehirlerin aralarındaki yaşam koşulları, yurt olanakları, şehirdeki yabancı öğrenci sayısı gibi detayları da kolayca öğrenebilirsiniz. Ayrıca sosyal medya kanallarını kullanarak o şehirde yaşayan Türklere ve diğer yabancı öğrencilere ulaşabilir ve sorularınızı sorabilirsiniz.

 

Nasıl Başvuru Yapacağım?
Başvuru konusunda yardımcı olacak birçok yurtdışı eğitim danışmanlık firması bulunmaktadır. Fakat İngilizcenize biraz güveniyorsanız bu işi pekala kendi başınıza da halledebilirsiniz. İlgilendiğiniz üniversitelerin internet sitelerinde gezinerek “International Students Admission” bölümlerinde başvuru koşulları ve başvurularda size yardımcı olacak yetkililerin e-mail adreslerini bulabilirsiniz.

Başvuru için bazı evraklar toplamanız gerekecek. Bunların içinde “lise diploması, lisede aldığınız derslerin İngilizce transkripti, yabancı dil sertifikaları, pasaport bilgileri” gibi evraklar olabilir. Bunları elde etmek hiç zor değil.

Yurt dışında ülkemizdeki sistemden farklı olarak tercih yaparak ÖSYM gibi merkezi bir kurum tarafından üniversiteye yerleştirilme sistemi yerine, bireysel başvuru sistemi olduğu için tek bir yere başvurup beklemek zorunda da değilsiniz. Birçok ayrı okula hatta farklı farklı şehirler ve ülkelerden okullara başvuru yapıp, gelen olumlu dönüşlerden istediğinizi seçme imkanına da sahipsiniz.

 

Yurt Dışında Okumak İçin Dil Bilmek Ne Kadar Önemli?
Bir uluslararası öğrenci için dil bilmek, hele de İngilizce’ye ek olarak ilk seviyelerde de olsa ikinci bir dil bilmek belki de en önemli konu.

Uluslararası öğrenci kabul eden iyi üniversiteler dil bilginizi onaylamak için sizden tüm dünyada geçerli Akademik İngilizce sınavları olan TOEFL veya IELTS sınavlarından bir barajı geçmiş olmanızı isteyecektir. Elinizde yüksek bir TOEFL veya IELTS skorunuz varsa bir üniversiteden kabul alma oranınız çok yükselir. TOEFL’da 120 üzerinden 60 üzeri, IELTS’te 9.5 üzerinden 5,5 üzeri bir skor size bir çok adayın önüne geçme şansı verebilir.

Eğer okumak istediğiniz ülkede İngilizce dışında bir ana dil konuşuluyorsa, okulda dersleri İngilizce dinleseniz bile günlük hayat için en az A1 düzeyinde o dile de şimdiden başlamanız çok önemli. Yurtdışında okumanın en büyük artılarından biri başka bir kültürün içinde turist olarak değil, orada bir öğrenci olarak yaşamayı deneyimleyebilmektir. Bunun için de yerel topluluk ile iletişim, onların dilinde temel ihtiyaçlarınızı ifade edebilmek şüphesiz büyük önem taşır.

 

Peki Nereden Başlamam Gerekiyor?
Eğer yurtdışında üniversite okumayı planlıyorsanız bu planı hayata geçirmeye başlamak için yapmanız gereken iki şey var.

1. Hemen internet üzerinden ülke ve bölüm araştırmalarınıza başlayın.

2. TOEFL veya IELTS skoru veya Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Fransızca gibi dünya dillerinde A1 seviyesi eğitimler için Dilko’ya başvurun.

TOEFL ve IELTS’te en kısa sürede sınav uzmanı eğitmenlerin yardımı ile sonuç almış binlerce öğrencimizden biri de siz olun.

Eğitimlerimiz hakkında bilgi almak için bu formu doldurup uzman danışmanlarımızın size dönüş yapmasını sağlayabilirsiniz.

Şimdiden yeni bir ülke ve yeni üniversite için iyi şanslar dileriz 🙂

Yeni bölümleri takip etmek için Spotify kanalımıza abone olmayı unutmayın. Bir sonraki bölümde görüşmek üzere!