fbpx
Öngösterim Görseli

Hangi Öğrenme Stili Sana Daha Uygun?

hangi ogrenme sitili daha uygun

Her insanın farklı bir öğrenme şekli vardır ve bu öğrenme şekli öğrenme hızınıza büyük oranda etki eder. Peki bizler de farklı öğrenme şekillerine sahip olduğumuzun ve bu öğrenme metodunu kullanarak daha hızlı öğrendiğimizin farkında mıyız?

Uzmanlar 4 farklı öğrenme stili olduğunu belirtiyor: Bu 4 stili şöyle özetleyebiliriz: Görsel, işitsel, okuma / yazma ve kinestetik (dokunsal).

Peki bu ifadeler ne anlama geliyor ve sen hangi öğrenme metoduna daha yatkınsın?

  1. Görsel (Visual)

Görsel öğrenme stili olan öğrencilerin bir dersi tam anlayabilmeleri için beden dili ve yüz ifadelerini takip etmeleri gerekir. Bu kişiler özellikle derste öğretmene ve tahtaya yakın oturmayı tercih ederler. Resimlerle anlatım ya da video izlemek onların öğrenmelerinde büyük fayda sağlayacaktır. Not tutarken ya da bir kitapta bir bilgiyi okurken mutlaka renkli kalemler kullanmayı tercih ederler. Kelime ezberlerken resimli kartlar kullanırlar. Semboller, resimler, diyagramlar her zaman başvurdukları yöntemlerin başında gelir.

  1. İşitsel (Auditory)

İşitsel becerileri yüksek öğrenciler genelse duydukları bilgileri hatırlama eğilimi gösterirler. Bu öğrenciler konuşulan dilde sunulan bilgilerden yararlanırlar. Genelde karşılıklı soru cevap yapmak isterler. Bu yöntemle öğrendiklerini sorularına alacakları yanıtlarla pekiştirirler. Dersi dinlerken ses kaydı da almak isteyebilirler bunun nedeni de evde tekrarı yine sesli olarak yapmak istemelerinden dolayıdır.

  1. Okuma / Yazma (Reading/Writing)

Okuma / Yazma öğrenme stili öğrenciler ise genelde görsel yazılı dil olarak sunulan bilgileri kolayca öğrenebilirler. Ders sırasında not tutmaya özen gösterirler. Bundan dolayı öğretmene yakın olmayı isterler. Bu notlar onlar için sonra üzerinden geçilecek önemli bilgilerdir. Yazmada da oldukça iyidirler. Ezberleyecekleri bilgileri hızlı not tutarken kendilerine öz bir anlatım şekliyle kağıda dökebilirler. Şekiller ve hatırlatıcı notlar kullanırlar.

  1. Dokunsal (Kinesthetic)

Kinestetik öğrenme stiline yatkın olan öğrenciler uygulamalar, etkinlikler aracılığıyla öğrenmeye meyillilerdir. Öğrenme esnasında genelde aktiftirler. Öğrenme esnasında dokunsal uyarana ihtiyaç duyarlar eğer somut bir materyal yoksa da ilgili konu metnini okurken ya da dinlerken altını çizerek konuyu takip edebilirler. Öğrencilerin bir diğer özelliği vücut dillerini kullanarak konuşmalarıdır. Taklitler, canlandırmalar ilgilerini çeker. Ders ortamının konforlu, rahat ve güvenilir olması onların öğrenmesini önemli ölçüde iyi yönde etkiler.

Yapılan araştırmalar doğru öğrenme metodunu bulan kişilerin öğrenme hızları ve ders çalışma isteklerinin büyük oranda yükseldiğini gösteriyor.

 

Eğer yabancı dil öğrenirken şu ana kadar doğru çalışma yöntemini bulamadığınızı düşünüyorsanız, bu yazımızdaki yöntemlerden birini deneyebilir ve doğru yöntemi bulmak için bir adım daha atabilirsiniz.