fbpx
Öngösterim Görseli

YKS DİL – YDT Nedir? YKS – YDT Kursu

Üniversite hazırlık maratonunda, adayların seçebilecekleri yollardan biri olan Yabancı Dil puanı ile öğrenci alan lisans bölümleridir.

Yabancı Dil yerleştirme puanı ile öğrencilerin seçebilecekleri lisans bölümleri, başta İngilizce olmak üzere, birçok dilde, “Dil ve Edebiyat, Öğretmenlik veya Mütercim – Tercümanlık” bölümlerini içerir.

Peki dil öğrencilerinin 11. sınıfta dil alanını seçtikten sonra iki sene boyunca hazırlandıkları, yeni ismiyle YKS-Dil olan bu sınavın içeri nedir ve bu sınava nasıl çalışılır?

YKS-DİL Sınavının İçeriği Nedir?

Yabancı Dil testinde adayların kelime bilgisi, dil bilgisi kuralları, okuduğunu anlama becerisi ile ilgili soruları çözmeleri beklenir.

Sınavın içeriğinde bulunan sorular:

-5 kelime sorusu

-10 dil bilgisi sorusu

-5 parçada boşluk doldurma sorusu

-8 cümle tamamlama sorusu

-12 çeviri sorusu

-15 paragrafta anlam sorusu

-5 karşılıklı konuşma sorusu

-5 anlamca yakın cümle sorusu

-5 verilen duruma uygun cümle bulma sorusu

-5 paragraf tamamlama sorusu

-5 paragrafta anlamı bozan cümle sorusu

YKS-DİL Sınavına Nasıl Hazırlanmalı?

Sınava hazırlık şu 3 aşamadan geçer:

-Dilbilgisi çalışmaları

-Kelime çalışmaları

-Soru tiplerine yönelik çalışmalar

Dilbilgisi çalışmaları

Sınavın %35’lik kısmını oluşturan dilbilgisi sorularını yapabilmek, İngilizcedeki 12 tane dilbilgisi konusunu iyi bilmekten geçmektedir. Bu konulardan 5 tanesi; Tenses, Modals, Passive-Active, Conjunctions ve Prepositions diğer konulara göre soru olarak daha fazla karşımıza çıktıkları için, dilbilgisi çalışırken öncelikli olarak bu konulara ağırlık vermekte fayda vardır. Ancak, geriye kalan 7 konunun da, sınavda direk olarak karşımıza çıkma ihtimali diğerlerine göre daha düşük olmasına rağmen, sınavın diğer kısımları olan anlama dayalı sorular için elbette ki bilmemiz gereken konulardır.

Yani, bir cümleyi anlayabilmek, eğer kelime bilgimiz de yeterliyse, o cümlenin dilbilgisini de bilip doğru çevirmekten geçer.

Peki, Dilbilgisine Nasıl Çalışılır?

Dilbilgisi, belirli kurallara dayanan ve çoğu zaman ezber gerektirmeyen bir öğe olduğu için, öğrencinin bireysel olarak kitaptan çalışıp, bu alan üzerine eğitim veren özel bir kurumdan destek alarak veya bu alanı iyi bilen bir öğretmen tarafından İngilizce özel ders alarak konuyu anladıktan sonra üzerine yeterli derecede soru çözmesini gerektirir.

Konuyu gereken düzeyde kavradıktan sonra, konu üzerine yeterli soru çözmek, dilbilgisi çalışması için yeterlidir.

Kelime Çalışmaları Nasıl Olamalı?

Geldik işin en önemli ve belki de en yorucu olan kısmına; yani kelime çalışmasına. Öğrencilerin sınavı en etkin düzeyde anlayabilmeleri ve sınavdaki kelime sorularını çözebilmeleri için 2500-3000 kadar kelime bilgisine sahip olmaları gerekmektedir.

Sınavın %35’lik kısmı olan dilbilgisini çıkardığımızda geriye kalan %65’lik kısmı okuduğunu anlama yani kelime bilgisi oluşturmaktadır. İleri düzeyde dil hakimiyetine ve okuduğunu en iyi şekilde anlama yetkinliğine ulaşabilmek için, öğrencilerin bu 2 senelik hazırlık sürecinde 2500-3000 arası kelimeyi öğrenmeleri ana hedeflerden biridir.

Peki, nasıl kelime öğrenmek gerekir?

Kelime çalışması, öğrenciden öğrenciye çok farklılık gösteren bir çalışma türüdür. Önerebileceğimiz tek bir çalışma olmadığı gibi, “şu öğrenci şöyle çalışmalıdır” yaklaşımı da çoğu zaman verimli bir sonuç vermez.

Ancak, aşağıda belirttiğimiz yöntemler, birçok öğrenciden derlediğimiz çalışma türlerinin başında gelmektedir ve kelime çalışmasının standartını oluşturmaktadır diyebiliriz.

– Oluşturduğumuz küçük kartların bir yüzüne, kelimenin İngilizcesini diğer yüzüne ise Türkçesini yazarak tekrar yapmak

– En çok vakit geçirdiğimiz (ev, işyeri vs.) yere post-it ler yapıştırarak, üzerine kelimeleri yazıp, sürekli kelimeyi görmek ve öğrenmek

– Kelimeyi, İngilizce ve Türkçesi şeklinde tekrar tekrar yazarak (5 veya 10 veya daha fazla kere) akılda kalmasını sağlamak.

– Hedef kelimeyle ilgili internet üzerinden araştırma yapıp, o kelimeyi cümle içinde görmek veya kendimiz o kelimeyle ilgili cümle kurmak.

– İnternet üzerinden, ilgimizi çeken bir konuyla ilgili her gün en az bir tane makale okuyup, o makaledeki bilmediğimiz kelimelerin anlamına bakıp, üzerinde durmak.

YKS DİL Soru Tiplerine Yönelik Çalışmalar

Dilbilgisi ve kelime çalışırken, bir yandan da yapmamız gereken iş soru tiplerine yönelik çalışmalar yapmaktır. Sınavdaki direk olarak dilbilgisi ve kelimeye yönelik sorular haricinde kalan kısımlar, sınavın okuduğunu anlamaya yönelik olan sorulardır.

Yukarıda belirttiğimiz soru tipleri üzerine kendimize günlük hedefler koyarak, o hedeflere yönelik yeterli sayıda soru çözmemiz şu amaçlar için çok önemlidir;

– Sınav soru tarzına aşinalık kazanmak, yani sınav soru tarzını anlamak

– Hangi soru tarzında ne kadar eksiğimiz olduğunu belirlemek

– Eksik olduğumuz soru tarzı üzerine giderek geliştirmeyi hedeflemek

– Her gün veya gün aşırı soru çözerek, soru çözme hızımızı artırmak

Bu bahsettiğimiz etmenler, soru tiplerine yönelik yapmamız gereken çalışmanın ana temellerini oluşturmaktadır.

Hepinizin sınavda en iyi üniversitelere kapak atmanız dileğimizle… J