fbpx
Öngösterim Görseli

YDS-YÖKDİL-TIPDİL Hangisine Girmeli, Nasıl Çalışmalı, Farkları Neler?

Akademik kariyer yapma arzusu şüphesiz beraberinde birçok zorlukla geliyor. Birçok akademisyenin ve akademisyen adayının önünde yabancı dil engeli bulunuyor. Ülkemizde yüksek lisans yapmak için yabancı dil sınavlarından minimum 50, doktora programlarına başlamak için minimum 55, doçentlik başvurusu yapmak için ise minimum 65 puan almış olmak gerekiyor.

Yabancı Dil Puanı Olmadan Yüksek Lisans Yapılabilir Mi?

Bu sorunun cevabı aslında evet. Bir devlet veya vakıf üniversitesi yüksek lisans başvurularında yabancı dil şartı aranmadığını ilan etmiş olabilir. Ancak bu büyük şehirlerde ve rekabetin yoğun yaşandığı seçkin üniversitelerde karşımıza çıkması çok olası bir durum değil. Bu durum ile İstanbul, Ankara, İzmir dışında ve başvuru sayısının daha az olduğu okul ve bölümlerde karşılaşılabilir.

Yökdil Nedir? Yökdil Daha Kolay Mıdır?

YÖKDİL, uygulamasına 2016 yılında başlanmış olan, tıpkı YDS gibi senede iki defa yapılan bir çoktan seçmeli yabancı dil sınavı. YDS’den en büyük farkı, sadece  akademik odaklı olduğu için adaylara üç temadan birini seçme şansı sunması. Adaylar Sosyal Bilimler, Fen-Mühendislik veya Sağlık Bilimleri olmak üzere üç alandan birini tercih ediyor. Böylece sınavın içeriğini oluşturan metinlere aşina olma ihtimalleri, dolayısıyla da doğru cevapları artıyor.
Daha kolay olması yönündeki söyleme cevap verecek olursak, bu da doğru kabul edilebilir. Zira YÖKDİL’deki soru dağılımı YDS’ye göre daha öğrenci dostu. Örneğin sınavı iyi tanıyanların en kolay yapılan soru türü olduğunu iddia edeceği çeviri soruları YDS’de sadece 6 tane iken, YÖKDİL’de 12 çeviri sorusu bulunuyor. Sınavın zor bölümlerinin başında gelen okuma parçaları ise YDS’de daha uzun ve parça başına 4’er soru iken, YÖKDİL’de daha kısa okuma parçaları ve beraberinde 3 soru geliyor. Bunun yanı sıra, YÖKDİL sorularını oluşturan cümle ve metinlerin sınavın genelinde daha kısa ve kolay anlaşılır olduğunu söylemek mümkün.

YDS Ve YÖKDİL Aynı Tür Sorulardan Mı Oluşuyor?

Bu sorunun da cevabı büyük oranda evet. YDS’de bulunan karşılıklı konuşma ve anlamca yakın cümleyi bulma soru türleri YÖKDİL’de bulunmuyor. Bunun dışında sayıları küçük farklarla değişse de YDS ve YÖKDİL aynı soru türlerini, aynı dil bilgisi konularını ve aynı kelime listelerini içeriyor. Bu nedenle de hazırlığı iki ayrı kurs veya iki farklı metot içermiyor. Bu sınavlardan sadece birini tanıyan, hep birini düşünerek hazırlanan bir adayın iki sınavda da başarılı olmasını elbette bekleyebiliriz.

YDS Ve YÖKDİL’in Başka Bir Farkı Yok mu?

YDS’nin YÖKDİL’e göre bir geçerlilik üstünlüğü var, zira akademik hayatın haricinde kalan kamu personeli dil tazminatı, KPSS alımları, özel kurumlarda terfi ve maaş zammı gibi yabancı dil puanı gerektiren diğer konularda YÖKDİL’in bir geçerliliği
bulunmuyor.

TIPDİL Nedir?

TIPDİL sınavı ihtisas eğitimlerine başlamadan önce yabancı dil yeterliliği elde etmek isteyen TUS ve DUS adaylarına yönelik olarak, soruları Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan, çoktan seçmeli bir yabancı dil sınavıdır.

TIPDİL sınavının bu amaç dışında bir işlevi bulunmamaktadır.

EYDS Nedir?

E-YDS İstanbul, Ankara ve İzmir’de özel sınav salonlarında, bilgisayar üzerinden uygulnanan YDS modelidir. İçerik, soru sayısı, seviye bakımından normal YDS’den bir farkı yoktur. Sınav yılda 10 defa yapılmaktadır. Bu nedenle de akademik kadro ilanları gibi zaman hassasiyeti olan konularda yabancı dil puanına ihtiyaç duyan adaylara yardımcı olmaktadır.

Başvurusu online ödeme sistemi üzerinden yapılan E-YDS sonuçları 1-2 gün gibi çok kısa bir sürede açıklanmaktadır. Geçerliliği bakımından da normal YDS ile arasında bir fark bulunmaz.

YDS VE YÖKDİL ARASINDAKİ SORU DAĞILIM FARKLARI
YDS YÖKDİL
KELİME 6 6
GRAMMAR 10 14
CLOZE TEST 10 10
CÜMLE TAMAMLAMA 10 11
ÇEVİRİ 6 12
OKUMA PARÇASI 20 15
KARŞILIKLI KONUŞMA 5 –
ANLAMCA YAKIN 4 –
PARÇA TAMAMLAMA 4 6
ANLAM BOZAN 5 6
TOPLAM 80 SORU – 180 DK 80 SORU 180 DK